Duurzame Markt LVV 2014

Duurzame Markt bij LVV groot succes!

Op zaterdag 30 november jl. organiseerden samenwerkingspartners Directie Ruimte & Ontwikkeling, Directie Samenleving & Zorg en Boneiru Duradero een Duurzame Markt op het terrein van LVV. Zij beoogden hiermee een gezamenlijke doelstelling te verwezenlijken namelijk: het motiveren de lokale bevolking tot productie van eigen groente en fruit.

Het zelf verbouwen van voedsel kan een aantal positieve gevolgen hebben voor de bevolking van Bonaire:

  • Het bevordert de zelfredzaamheid en vermindert de afhankelijkheid van geïmporteerde producten;
  • Regelmatige consumptie van groente en fruit heeft positieve effecten op de gezondheid;
  • Zelf verbouwde groente is goedkoper;

Variatie in aanbod

De markt was drukbezocht en bezoekers waren positief verrast met het prachtige aanbod aan verse groenten, fruit, planten en eieren/kuikens/kippen. Daarnaast waren er gedroogde medicinale kruiden te koop. Sharine Loozen van Directie Samenleving & Zorg gaf informatie over gezond eten en deelde heerlijke recepten uit. En natuurlijk kon er ook ter plaatse heerlijk worden gegeten er werd zowel Kuminda Krioyo als Surinaams eten verkocht.

Promoten van lokale producten

De Duurzame Markt is tevens bedoeld om de lokale economie te stimuleren door kunukero’s, kleinschalige of nieuwe ondernemers te ondersteunen. Zij krijgen via deze markt de kans om hun lokaal verbouwde product te verkopen of promoten

 Hydroponics: doeltreffend, praktisch & goedkoop groente verbouwen

Tijdens de markt was er veel interesse voor de workshop hydroponics, die werd gegeven door Roald Boom. Als deurprijs konden bezoekers van de markt een vierkante meter tuin winnen. Deze werd gesponsord door Bona Bista Estate.

Roald Boom is als projectontwikkelaar van Bona Bista Estate al jaren aan het experimenteren met efficiënte manieren om van groente en fruit te verbouwen. Hierbij speelt de schaarste van water een grote rol. Hydroponics is een manier van tuinieren waarbij planten direct in het water groeien. De planten worden niet in potgrond, maar in diabaas steentjes geplaatst. De benodigde nutriënten worden direct aan het water toegevoegd. Sarah de Groot van stichting Cycle werkt nauw samen met Roald Boom. Via deze stichting geeft zij advies over watermanagement.

Kinderactiviteiten

Rocky Emers had voor de kinderen een Puzzeltocht georganiseerd, daarnaast konden kinderen meedoen aan de kleurwedstrijd en geschminkt worden. Dankzij sponsor Selibon konden alle kinderen een leuke prijs in ontvangst nemen.

Directie Ruimte & Ontwikkeling, Directie Samenleving & Zorg en Boneiru Duradero willen alle participanten en sponsors, die hebben meegewerkt aan de Duurzame Markt bedanken voor hun inzet.

Planten en verse groenten: Edsel Martha, Viviana & Cila, Onnie Emerenciana, Fermin, Ingel van Almenkerke, Eithel Isidora en Krusada

Verse vlees- en vis producten en eieren: Zarzinio Josephina, familie Kerssemakers en Edwin Emerenciana.

Verse maaltijden & home made producten: Fundashon Inudis en Gerold van Elshuis, Angliet Baidjoe en Ingrid Morales.

Medicinale kruiden & gezonde recepten: Felomena Janga, Maiky Emers en Sharine Loozen.

Demonstraties: woodchipper – Engivi (Reuben Giskus en Rodney Engkar) hydroponics – Roald Boom en Sarah de Groot.

Schminken: Shaedra Baromeo

 

 

Post navigation