Tene Bo Bario Limpi

Schoonmaakactie ‘Tene Bo Bario Limpi’ in Nikiboko

Stichting Tene Boneiru Limpi (TBL) zet haar schoonmaakactie in de wijken voort. TBL heeft de ambitie om in het komende half jaar nog zeker vijf schoonmaakacties realiseren.

In augustus en september krijgen bewoners van de wijk Nikiboko de kans om een grote schoonmaak te houden en hun huizen en tuinen op te ruimen. Gezien de omvang van Nikiboko is de wijk verdeeld in drie gebieden, die elk een eigen actiedag krijgen:

 

Wijk                                  ActiedagAmboina                          31 augustusNikiboko Noord             14 september

Nikiboko Zuid                 28 september

 

Bewoners van Nikiboko krijgen tevens de mogelijkheid om afval zoals glas, blik, plastic, papier en batterijen gescheiden in te leveren. Kinderen ontvangen tegen inleveren van gescheiden afval een bon voor een ijsje. Volwassenen die meedoen met de actie ontvangen een lot, waarmee men kans maakt op een WEB waardebon van $ 100.

 De actie wordt mede mogelijk gemaakt door partners Selibon en Bonrecycling, die mankracht en materieel inzetten om het afval straat voor straat op te halen. In de wijk Antriol resulteerde dit in ruim 120 ton afval dat werd opgehaald gedurende twee actiedagen, die plaatsvonden in april en juni van dit jaar.

Daarnaast is er een samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheidszorg en de sectie Vector Controle van het OLB die buurtbewoners alert maakt op de gezondheidsrisico’s van afval in de tuin. Met name lege autobanden en onafgedekte drums, maar ook kleiner afval zoals bijvoorbeeld emmers, lege flessen, cups en etensbakjes, vormen goede broedplaatsen voor de dengue mug. Eind augustus vind de officiële start van het “Akshon Limpiesa: Prevenshon di dengue” programma plaats in Amboina.

In het kader van World Cleanup Day organiseert Selibon op zondag 22 september as. tevens een eilandelijke schoonmaakactie gericht op het verwijderen van zoveel mogelijk zwerfvuil. Selibon hoopt dat iedereen een handje wil helpen om ons eiland schoon te houden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Christen Cranston op 717 8153.

Post navigation