Fundashon Mariadal

Afgelopen maand was ik op visite bij Fundashon Mariadal en sprak ik met Cherel Kwidama en Javier Semeler over interne duurzame ontwikkelingen bij het Fundashon Mariadal.

Cherel werkt al 11 jaar bij Fundashon Mariadal (FM). In 2004 begon hij bij FM als medewerker van de technische dienst bij de afdeling facilitair bedrijf. Sinds 2011 werkt Cherel bij de afdeling BKV, Bureau, Kwaliteit en Veiligheid als coördinator betreffende Kwaliteit, Arbo, Milieu en Veiligheid. Gezien FM een van de grootste organisaties is op het eiland, heeft zij ook te maken met veel logistiek en is afval- recycling en verwerking van groot belang gezien de hoeveelheid van afval maar ook het veiligheidsgehalte van vele (non)- medische afvalproducten.

Een van de eerste projecten welke Cherel omschrijft betreft het naaldcontainer project. In samenwerking met het OLB en Selibon zijn zij in 2013 een campagne gestart om naalden veilig in te zamelen en te verwerken. Het was, en is, een project voor de bewoners omdat in het verleden naalden overal belanden, in de tuin, kunuku, het strand en zelfs speeltuintjes. De campagne is erop gericht dat mensen gebruikte naalden in een speciaal daarvoor bestemde container stoppen en deze afgeven bij de Botika. Thuiszorg (FM) zorgden voor de distributie van deze naaldcontainers, maar mensen kunnen zelf ook een naaldcontainer ophalen bij de Botika. Zodra een volle container-bin wordt ingeleverd krijgt de cliënt een lege bin mee terug. Dit proces wordt gemonitord door middel van registratie, en hieruit blijkt dat dit project positief wordt ontvangen door de bewoners van Bonaire.

In het verleden was er ook een medicijnenafval project. Dit project was van het OLB in samenwerking met Selibon, Fundashon Mariadal en Kloaka. Gezien het doorspoelen van oude medicijnen en de negatieve uitwerking op de leefomgeving en om te voorkomen dat kinderen rondslingerende vervallen medicijnen wegsnoepen werden bewoners gestimuleerd om hun oude medicijnen in te leveren bij de Botika.

Deze worden opgehaald door de vervoersgroep van FM bij de Botika’s en verzameld in een oude container op de landfill. Uiteindelijk zal de inhoud van deze container verbrand moeten worden maar is FM in zekere mate afhankelijk van Selibon. Op dit moment is het dan ook wachten op de verbrander.
In tegenstelling tot het naaldcontainer project was deze campagne iets minder succesvol, wellicht is een naald visueel meer gevaarlijk dan een pil, maar in de praktijk is dat zeker niet het geval. Dus heb je oude medicatie of naalden thuis liggen, neem ze de volgende keer mee naar de Botika wanneer je daar een boodschapje moet doen en lever ze in.

Sinds vier jaar werkt FM samen met Selibon aan het afvalscheidingsproject. FM heeft geïnvesteerd in 20 afvalstations, interne workshops voor 600 (!) medewerkers, verschillende containers, voorlichtingsmateriaal en een perscontainer voor restafval. FM was begonnen met het scheiden van 5 soorten afvalproducten: papier en karton (blauwe container); restafval (groene container); blik (grijze container); glas (gele container); plastic (oranje container). Deze kleuren komen overeen met de afvalcontainers bij Plaza Medio Ambiente. Naast de kleine containers heeft FM ook grote containers (1100L) en vuilniszakken in kleur aangeschaft om het verwerkingsproces makkelijker te maken. Selibon is verantwoordelijk voor het ophalen van de volle containers.

Als ik vraag naar Cherel hoe de afvalscheiding in de praktijk gaat geeft hij aan dat het voorspoedig gaat. Vooral papier en plastic gaan goed, wat betreft de andere restproducten moet FM soms zelf de containers naar Plaza Medio Ambiente brengen. Gezien het hoge vertrouwelijks gehalte van de administratie van patiënten wordt het papier verbrand. In de toekomst hoopt Cherel dat Selibon een versnipperaar zal kopen en ook in werking stellen zodat het papier op een duurzame en vertrouwelijke manier kan worden vernietigd.

Als ik Cherel vraag naar wat er met het oude ziekenhuis apparatuur gebeurt, legt hij uit dat sommige apparaten door de leverancier worden opgehaald en verwerkt, maar dat verschilt per leverancier. Klein Chemisch Apparatuur (KCA) gaat wel naar Plaza Medio Ambiente, FM brengt zelf deze afvalproducten weg.

Intern blijft FM voorlichting geven over afvalscheiding door middel van herinner acties. Afval scheiden is geen gewoonte op Bonaire en het zal nog jaren duren voordat het een gewoonte is, maar het begin is er. Zelf geeft Cherel aan dat sinds hij zijn afval scheidt, hij een immens verschil ziet in zijn container, geen stinkende containerbakken met klep die niet meer dicht kan. Als je al het karton, glas en plastic al scheidt dan is de container voor de helft leeg en als je dan toch naar BonDigro, Warehouse of VD Tweel gaat op zaterdagochtend is het een kleine moeite om langs Plaza Medio Ambiente te rijden.

Behalve afvalscheiding en awareness campagnes heeft FM drie jaar geleden ook zonnepanelen aangeschaft. Op dit moment zijn twee daken bedekt met zonnepanelen en deze zullen op korte termijn worden aangesloten. Alle nieuwe gebouwen zullen ook worden bedekt met zonnepanelen. In lijn met duurzame energie opwekken streeft FM ook naar onafhankelijke energievoorziening betreffende calamiteiten zodat FM geen problemen zal ondervinden wanneer de energie distributie bedrijf een storing ondervindt om energie aan te leveren. Op dit moment heeft FM generatoren, zonnepanelen en een energiegebouw welke in samenwerking met WEB onlangs is aangesloten. Gezien de regelgeving betreffende duurzame energieopwekking op het eiland vraag ik Cherel wanneer hij verwacht dat de zonnepanelen in werking worden gezet, snel zegt Cherel!

Als laatste vraag ik aan Cherel op welke manier hij denkt dat de lokale overheid duurzame ontwikkeling kan stimuleren. Cherel geeft aan dat de acceptatie en het stimuleren van zonne-energie een geweldige stap voorwaarts zou zijn en dat begeleiding en subsidie voor kunukero’s van belang is omdat zij heel veel potentie hebben en dat niet wordt benut.

 

 

 

 

Post navigation