Hoe kunnen we starten met recyclen op Bonaire?

Soms moet je klein beginnen om naar grotere initiatieven toe te kunnen werken, daarom organiseren Selibon, Marshe di Playa en Boneiru Duradero op zaterdag 8 april een recycle event. De gezamenlijke doelstelling is het stimuleren van recycling op Bonaire. Het vergroten van bewustzijn bij de lokale inwoners vormt hierin de eerste belangrijke stap. Selibon verzorgt op zaterdagochtend een demonstratie met drie plastic recycling machines en Marshe di Playa biedt de makers van gerecyclede producten een gezellige marktplaats. Boneiru Duradero zorgt voor leuke en leerzame kids recycle workshop.

 

Er zijn reeds diverse aanbieders die handgemaakte gerecyclede producten aanbieden op Bonaire. Zo worden er prachtige sierraden gemaakt van koffiecups en worden wijnflessen getransformeerd tot mooie kandelaars. Daarnaast is er een groep creatieve vrouwen die gehaakte producten maken met plastic tasjes. Naast gerecyclede producten biedt Marshe di Playa op zaterdag 8 april ook heerlijke verse maaltijden, lokaal gekweekte planten, trendy kleding en hippe accessoires. Het recycle event vindt plaats bij Plasa Medio Ambiente (naast Warehouse) van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Het belang van recycling op Bonairea

Recyclen op Bonaire dient twee doelen, zegt Claris Trinidad van Selibon. “In de eerste plaats zorgt recycling ervoor dat er minder afval op de landfill wordt gestort. Op de tweede plaats is het mogelijk om afval te verwaarden, zoals we dat nu al doen met karton. Op dit moment transporteert Selibon elke maand een volle 40 ft. container met karton, naar Azië. Selibon is voornemens om in de nabije toekomst ook plastic van het eiland af te voeren.”

 

Binnenkort opent Selibon een nieuw recycle centrum op de landfill bij Lagoen. Dit centrum maakt het mogelijk om afvalverwerking op Bonaire verder te professionaliseren en nog meer afvalstromen gescheiden op te slaan. Het recycle centrum wordt mogelijk gemaakt dankzij investeringen van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu in Nederland.

 

Een van de afvalstromen die Selibon gaat verwerken in dit nieuwe recycle centrum is plastic. Het plastic verwerkingsproces verloopt als volgt: het plastic wordt eerst gescheiden op soort, daarna gewassen en tenslotte vermalen tot kleine stukjes. Het eindproduct is een ruwe grondstof die maalgoed of regrind wordt genoemd. Dit maalgoed wordt vervolgens verkocht aan internationale partijen die van oud plastic nieuw plastic kunnen maken. Het zou fantastisch zijn als we het vermalen plastic op Bonaire zouden kunnen verwerken tot nieuwe producten. Selibon hoopt dan ook dat er ondernemers zijn die op termijn willen investeren in grootschalige productie van gerecyclede producten op Bonaire.

 

Recyclen begint bij gescheiden inzameling

Op dit moment wordt slechts tien tot vijftien procent van ons totale huisvuil gescheiden ingezameld via Plasa Medio Ambiente of een van de milieu containers bij Hato en Amboina. “Selibon zal in 2017 het aantal milieu containers op Bonaire gaan uitbreiden, zodat de inwoners van Bonaire meer mogelijkheden krijgen om hun afval te scheiden”, zegt Selibon directeur Rudsel Leito. De milieu container in de wijk Hato is een groot succes, want deze moet elke dag geleegd worden. Eiland bewoners spelen dus een belangrijke rol bij het succes van recycling, want recycling begint bij de bereidheid van mensen om hun afval thuis te scheiden!

 

 

 

 

 

Post navigation