Shushu’s Divine Natural Products

Op 18 juni 2015 organiseerde Boneiru Duradero de eerste informatie avond over Marshe di Playa, welke vanaf eind september van start zal gaan. Tijdens deze avond waren er 42 geïnteresseerden voor de markt aanwezig waaronder Shurna van der Heijden-Windster. Shurna maakt luchtverfrissers en schoonheidsproducten met natuurlijke ingrediënten en daar wilden wij natuurlijk meer over weten!

Sinds mei 2015 woont Shurna met haar man op Bonaire. Shurna is 26 jaar en werkt met jongeren bij een chriselijke instelling hier op Bonaire. In 2011 heeft Shurna een zwaar auto ongeluk gehad, ze moest zeker een maand revalideren. Het herstel proces was heel zwaar en tot op de dag van vandaag ervaart ze hier nog verschillende klachten van, waaronder moeite met ruiken. Omdat ze soms moeite heeft met ruiken moest ze veel sprayen om luchtverfrissers te ruiken maar aangezien haar man allergisch is voor veel chemische geurtjes en producten, moest ze op zoek naar een alternatief product. Door middel van de website pinterest kwam ze op het idee om natuurlijke luchtverfrissers te maken. Shurna maakt de luchtverfrissers op basis van lokaal fruit en van kruiden. Op deze manier wil ze haar import kosten beperken en beschikbare natuurlijke basisproducten optimaal benutten. De jongeren op haar werk, vrienden en familie helpen haar door haar informatie te geven waar ze lokale vruchten en kruiden kan vinden. Door het maken van deze natuurlijke luchtvervrissers, kwam Shurna ook op het idee om te gaan experimenteren met andere natuurlijke producten. Waaronder bodyscrubs, lotions en natuurlijke douchegels. Als basis voor deze producten maakt Shurna gebruik van verschillende oliën, zout, suiker en fruitsappen. Shurna gebruikt alles van de vrucht, zowel het vlees als de schil wordt gebruikt. Om haar producten te verkopen verzamelt Shurna potjes en flesjes. Veel mensen in haar omgeving helpen haar door middel van het sparen van deze potjes, zodat deze niet op de landfill belanden maar uiteindelijk worden hergebruikt voor een goed doel. Deze potjes worden grondig schoongemaakt, hygiëne is heel belangrijk voor Shurna. Shurna maakt haar producten voor zichzelf en voor de lokale gemeenschap en wil dan ook dat haar producten betaalbaar zijn. Een juiste prijs vragen voor haar producten vindt ze echter nog wel lastig. Shurna wil graag in de toekomst cadeau pakketjes maken met een combinatie van producten: lotions, maskers, showersnacks, scrubs en luchtverfrissers. Op den duur wil ze ook graag anderen leren de natuurlijke producten te maken. Als ik aan Shurna vraag wat duurzaamheid voor haar betekent geeft ze een kort maar krachtig antwoord.

Wij krijgen zoveel om te kunnen leven, why not make the best of it, waarom niet hergebruiken? Van kinds af aan heeft Shurna dat meegekregen al was het maar haar moeder aanschouwen die de jampotjes niet weggooide maar opnieuw gebruikte. Ze probeert het concept van hergebruiken ook mee te geven aan de jongeren waarmee ze werkt. Wanneer ik aan Shurna vraag wat zij denkt dat de grootste barrières zijn voor de lokale gemeenschap om een bedrijfje op te zetten, komen onzekerheid qua inkomen, tijd, regelgeving en administratie naar voren. Een eigen onderneming opzetten brengt een groot risico met zich mee, je moet een basisinkomen hebben om de eerste periode te overleven. Daarnaast gaat er veel tijd zitten in het opzetten en onderhouden van een klein bedrijfje.

Daarnaast moet je allemaal papierwerk regelen, vergunningen, KvK inschrijving, belasting betalen en dan nog de boekhouding, voor veel mensen is dat een groot vraagteken. Shurna vindt dat dan ook allemaal best spannend, maar ze heeft er zin in en grijpt elke mogelijkheid aan om meer te weten te komen over het lokaal ondernemerschap.

Vanaf eind september zal Shurna, Shushu’s Divine Products gaan verkopen op Marshe di Playa, maar indien je niet kan wachten dan kan je haar bereiken via het volgende adres: shurnawin@yahoo.com.

 

 

 

 

 

Post navigation