Winnaar “NRG & H20 challenge” 2013

Winnaar “NRG & H20 challenge” wint energiezuinige wasmachine

Op dinsdag 17 december jl. vond de feestelijke afsluiting plaats van de “NRG & H2O challenge”. Via dit gezamenlijke initiatief van Boneiru Duradero en Water en Energiebedrijf Bonaire N.V. (WEB) werden 25 gezinnen, uit de historische wijken van Bonaire, uitgedaagd om minder water en energie te verbruiken. Doelstelling van deze “challenge” was om bewustwording te creëren met betrekking tot zuinig water- en energieverbruik en tegelijkertijd handelingsperspectief te bieden, waardoor gezinnen direct konden starten met besparen.

NRG & H20 besparingspakket

Bij de start van de “NRG & H2O challenge” op ontvingen alle participanten een besparingspakket met een waarde van meer dan $ 100. Dit pakket werd mede gesponsord door Bon Eco Solutions, een leverancier van duurzame producten op Bonaire. Het pakket bestond uit 3 LED lampen en 3 watersavers. In vergelijking met een gewone gloeilamp gebruikt een LED lamp 10% van de energie en de LED gaat ook nog eens 50 keer langer mee. Watersavers zijn simpele kunststof dopjes waardoor een kraan 50% minder water verbruikt.

NRG & H20 Workshop

De gezinnen konden tevens deelnemen aan een miniworkshop, waarin zij een hand-out met handige tips ontvingen over eenvoudige manieren om water en energie te besparen. Deze workshop werd verzorgd door het team van de meteropnemers van WEB.

Meedoen is winnen!

Hoewel de “NRG & H2O challenge” een wedstrijdelement bevat, beseffen alle deelnemers dat het in hun eigen belang is om te besparen op energie- en waterverbruik, omdat dit uiteindelijk tot lagere maandelijkse lasten leidt. Na analyse van de meterstanden, die gedurende de vier maanden van de ‘challenge’ zijn vastgelegd, kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

NRG

  • 36% van de participerende huishoudens is er in geslaagd om energie te besparen.
  • De gemiddelde energiebesparing van deze groep bedraagt 15%.

H2O

  • 65% van de participanten heeft een besparing op het gebruik van water gerealiseerd.
  • De gemiddelde waterbesparing van deze groep bedraagt 18%

….and the winner of the “NRG & H2O challenge” is…

 De winnares van de “NRG & H2O challenge heeft de hoogste besparing gerealiseerd voor zowel energie- als waterverbruik. Carlena Everts heeft haar WEB rekening (water+elektra) weten te reduceren met $ 70. Ze is dolblij met haar maandelijkse lastenverlaging en natuurlijk met haar splinternieuwe wasmachine.

De hoofdprijs van de “NRG& H2O challenge” is een volautomatische wasmachine met “inverter technology”. Deze energie-efficiënte wasmachine verbruikt 20% minder energie dan een wasmachine met A-label. Toen algemeen directeur Alfredo Koolman van de winnares begreep dat zij nog geen 220-aansluiting had, heeft hij direct de belofte gedaan dat WEB zal zorgdragen voor de benodigde stroomaansluiting voor de nieuwe wasmachine. De wasmachine wordt gesponsord door Boneiru Duradero.

WEB en Boneiru Duradero gaan door met de “NRG & H2O challenge”

Samenwerkingspartners WEB N.V. en Boneiru Duradero zijn zeer enthousiast over de positieve resultaten van dit pilotproject. Beide organisaties willen zich inzetten om de bewustwording op Bonaire met betrekking tot zuiniger gebruik van energie en water verder te stimuleren. Hierbij zullen zij rekening houden met de adviezen die zij van deelnemers van de “NRG & H2O challenge” hebben ontvangen. De ‘challenge’ zal een andere invulling krijgen, zodat een groter bereik kan worden gerealiseerd.

Post navigation